26 april 2018 - 08:15

Jaarvergadering 2018 “Over de Maas, verrassend ondergronds”

Op donderdag 24 mei is de VNR voor de jaarvergadering te gast bij het project ‘Over de Maas’; een gebied langs de Maas bij Dreumel waar zandwinning, natuurontwikkeling, ruimte voor de rivier én archeologie hand in hand gaan. Vanuit verschillend perspectief nemen we de bestuurders mee in de achtergronden en leerpunten van dit project.

Het project ‘over de Maas’ is een zandwinproject, waar zand voor de betonindustrie wordt gewonnen. In een groot deel van het gebied wordt riviergebonden natuur ontwikkeld en ontstaat er door de ingrepen meer ruimte voor de rivier bij hoog water. De gehele uiterwaard wordt op termijn open gesteld voor publiek en duurzaam beheerd. Recreatie vindt plaats in de vorm van wandelen (struinen) en fietsen.
De basis voor het project is al begin 2000 gelegd, met de aanwijzing van een alternatieve zandwinlocatie, uiteindelijk in 2006 vastgelegd in het streekplan. Daarna is concrete planvorming gestart en gekeken welk alternatief het beste in het gebied past. Eind 2009 waren alle vergunningen gereed en in 2010 is gestart met de uitvoering. Op dit moment zijn de zandzuigers nog hard aan de slag, maar is ook een deel van het gebied al opgeleverd.
In de fase van planvorming is archeologisch onderzoek gedaan; er was geen sprake van een bijzondere archeologische verwachting. Toch zijn archeologen met detectoren het gebied in gegaan en niet zonder resultaat. Twee professionele archeologen hebben een werkgroep om zich heen gevormd en in samenwerking met de ontzander afspraken gemaakt over opgravingen en het bewaren en beheren van mogelijke vondsten. Zij mogen in het gebied graven en mee kijken op de zandwininstallatie. Dit heeft al een schat aan vondsten opgeleverd. Het wordt zelfs de grootste archeologische vindplaats genoemd.

De gemeente, de zandwinner, de toekomstig beheerder en een archeoloog delen vanuit hun eigen perspectief hun verhaal over het project. Dat doen we al pratend, in de schuur waar de archeologische vondsten verzameld worden, en al fietsend door het gebied.
We starten de jaarvergadering met de jaarlijkse huishoudelijke vergadering, waarin de financiële stukken en het jaarverslag over 2017 aan de orde komen. De leden hebben inmiddels een uitnodiging toegestuurd gekregen.

26 april 2018