22 november 2017 - 07:04

Jaarvergadering VNR 2017: Hanzestad Kampen centraal

De Jaarvergadering 2017 van de VNR vindt dit jaar op 18 mei plaats in Kampen. Vooruitlopend op de Internationale Hanzedagen, die 15 t/m 18 juni plaats vinden in Kampen, krijgen onze bestuurders vast een voorproefje. We spreken over hoe de diversiteit aan Hanzesteden A�A�n geheel vormt, wat de rijke historie betekent voor de huidige tijd en wat de rol van de IJssel hier bij is. Natuurlijk komen ook de huishoudelijke zaken van de VNR aan de orde.

Jaarvergadering VNR
Dit jaar is het meest noordelijke lid, aan de monding van de IJssel, gastheer voor de Jaarvergadering van de VNR. Kampen kent een boeiende mix van traditie en moderne ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zijn, naast de huishoudelijke zaken, input voor de discussie over verschillende onderwerpen met onze rivierwaterbestuurders. Leden hebben een uitnodiging ontvangen met het verzoek om zich te aan te melden voor de vergadering.

Eenheid in verscheidenheid
In het netwerk van 183 steden in zestien landen, is Kampen een van de negentien Nederlandse Hanzesteden. Kampen organiseert dit jaar de Internationale Hanzedagen, waarin de deelnemende steden zich presenteren. Tijdens de Jaarvergadering spreken we over de eenheid in het Verbond van Hanzesteden, van de diversiteit aan steden die betrokken zijn. Wat is de binding en wat is de rol van het water in het algemeen en de IJssel in het bijzonder hier bij?

Moderne Hanzestad
Kampen presenteert zich als een moderne Hanzestad; toekomstgericht met respect voor traditie en historie. Dit is ook het uitgangspunt bij de maatregelen die genomen worden en zijn als het gaat om de bescherming tegen hoog water. In de historische binnenstad is een waterkering aangelegd, die bij hoog water opgezet wordt door de vrijwillige hoogwaterbrigade. Op diverse locaties langs de kade zijn de werken zichtbaar, terwijl de aanblik van de IJsselkade in tact is gebleven.
In het groene gebied rondom de stad, wordt gewerkt aan het Reevediep; een ‘bypass’ die moet zorgen voor een lagere waterstand bij hoog water. Ook hier wordt rekening gehouden met de ligging en de rol van Kampen, maar dan in de moderne tijd.