Peter de Vries
Wethouder Ruimtelijke Ordening, ontgrondingen en rivieren, waterstaat
Projecten: Deltaprogramma Maas, Maasoeverpark, Waalweelde, Natuur & Landschap
Gemeente Maasdriel
Maasdriel, eiland tussen de rivieren
Als geboren en getogen Rossumer ben ik van kinds af aan bekend met de grillen en de nukken van de Waal en de Maas. Ik woon nog steeds in Rossum, aan de Maasdijk, en ben dus vanuit de eerste hand bekend met de problematiek en vraagstukken rondom onze rivieren.
De bewoners hier weten en voelen het belang van de rivieren. Waar het wassende water eeuwenlang vrij spel had, de akkers bevloeide en vruchtbare klei achterliet, is het water nu ingedamd. De rivieren zijn verworden tot een belangrijke vervoersader voor het achterland. Vervoer over het water werd ‘de juiste weg’.
De afgelopen 50 jaar is de Waaldijk al een aantal keren verhoogd. Noodzakelijk, omdat de waterstand tijdens wateroverlast steeds hoger wordt. Als toenmalig raadslid van de gemeente Rossum kan ik me nog goed de impact van de evacuatie in 1995 voor de geest halen. Maar ook als vader van twee kleine kinderen, die geëvacueerd moesten worden vanwege de dreiging van het water.
Dat moment was voor mij bepalend. Ik realiseerde me dat veiligheid in relatie tot water niet iets is waar je zomaar vanuit kunt gaan. Door de klimaatverandering zal de natuur steeds grilliger reageren. Door zachte winters met weinig sneeuw in de bergen komt er niet altijd genoeg smeltwater van de bovenrivieren. Ook heeft de aanhoudende droogte van afgelopen zomer ons met de neus op de feiten gedrukt. Het water stroomde via de rivieren ons land uit en werd onvoldoende aangevuld door regen. Er waren geen maatregelen om het water vast te houden en er ontstonden overal grote tekorten, met alle gevolgen van dien. Overlast en schade aan de natuur, boeren die in de problemen kwamen, onbruikbare recreatieplassen en talloze huizen die door de inklinkende grond beschadigd raakten.
Waar het bij droogte een vraagstuk is het water vast te houden, moet een teveel aan water juist goed afgevoerd kunnen worden. Rijkswaterstaat is daar in het kader van het project Ruimte voor de Rivier volop mee bezig. Een goede zaak, maar wel een met een dubbel gevoel nu we ook voor de opgave staan om droge periodes succesvol te overbruggen.
Daarom is het zo belangrijk dat er door Rijk, provincie, gemeente en waterschap wordt samengewerkt. Samen kunnen we de uitdagingen waar we voor staan het hoofd bieden en werken aan het vasthouden of juist afvoeren van water ten tijde van extremen. Zo waarborgen we veiligheid voor onze inwoners en behouden we ons unieke rivierlandschap vol kansen voor recreatie en toerisme.