28 mei 2019 - 10:20

Infographics gevaren zwemmen in rivieren

Rijkswaterstaat heeft de gevaren van het zwemmen in grote rivieren in beeld gebracht in een infographic. Deze is beschikbaar in zes talen.

Het zwemmen in een grote rivier brengt gevaren met zich mee, zelfs voor ervaren zwemmers. Het risico van onderkoeling en draaikolken langs kribben wordt onderschat, net als de zuigende werking van varende schepen. Ook is het op diverse plekken in de rivier en bij kunstwerken verboden om te zwemmen. Rijkswaterstaat heeft een infographic gemaakt van deze gevaren en verboden. Het is een geactualiseerde versie van de infographic uit 2018.

Aangezien mensen van buitenlandse afkomst regelmatig recreƫren langs en zwemmen in de rivieren, en in de meeste gevallen onervaren zwemmers zijn, heeft Rijkswaterstaat deze infographic in vijf andere talen vertaald.
We hebben met elkaar, tijdens bespreking van het onderwerp zwemmen in de grote rivieren, geconstateerd dat handhaving van het zwemmen in de rivieren lastig is. Wel kunnen we met elkaar communiceren over de gevaren en verboden. Bijvoorbeeld door de flyer beschikbaar te stellen aan werkgevers die veel buitenlandse werknemers in dienst hebben of de flyer in het informatiepakket voor nieuwe Nederlanders op te nemen. Aangezien gemeenten deze contacten hebben, zijn de flyers vrij beschikbaar.

De infographic is beschikbaar in het:
Nederlands
Engels
Duits
Pools
Bulgaars
Arabisch

Mei 2019