Ruimte voor Levende Rivieren is een uitnodiging aan alle partijen in het rivierengebied om samen meer ruimte te scheppen voor levende en klimaatbestendige rivieren, zodat natuur kan floreren en mensen veilig kunnen wonen, werken en recreëren. Zes natuurorganisaties in het rivierengebied hebben een visie en een plan gemaakt voor het rivierengebied met het DNA van de rivier als uitgangspunt. Zij zijn het gesprek aangegaan met een diversiteit aan sectoren en er blijkt verrassend veel gezamenlijk belang te zijn.
Visie Ruimte voor Levende Rivieren
Het Wereld Natuur Fonds heeft vijfentwintig jaar geleden de Visie Levende Rivieren gemaakt, een visie op de toekomst van het rivierengebied. Het heeft in die jaren veel opgeleverd voor natuur en landschap langs de rivieren; natuurgebieden en slimme coalities met bijvoorbeeld hoogwaterveiligheid en delfstoffenwinning. Zes natuurorganisaties hebben de visie Levende Rivieren in 2018 geactualiseerd. Het is een uitnodiging aan alle partijen in het rivierengebied om samen meer ruimte te scheppen voor levende en klimaatbestendige rivieren, zodat mensen veilig kunnen wonen, werken en recreëren en te komen tot een levend en klimaatbestendig rivierenland.
Plan Ruimte voor Levende Rivieren
De visie van de natuurorganisaties was de basis om het gesprek met verschillende sectoren aan te gaan, te bekijken welke functiecombinaties mogelijk en gewenst zijn en welke ruimtelijke ingrepen en afspraken (zo genoemde ontwerpprincipes) daarvoor nodig zijn. Met de sectoren scheepvaart, recreatie, delfstoffenwinning, waterveiligheid, landbouw en woningbouw zijn leidende principes doorgenomen. Die functiecombinaties en ambities zijn op kaart ingetekend. De groen-blauwe ambities en de kansen voor functiecombinaties zijn samengevat in een afsluitende inspiratiekaart. Alle ambities, kansen en kaarten zijn samengevoegd in het Plan Levende Rivieren. Het plan is eind november door de samenwerkende natuurorganisaties, samen met de vertegenwoordigers van de sectoren, aangeboden aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Door natuurontwikkeling op een slimme manier te combineren met onder meer landbouw, natuur, delfstoffenwinning en woningbouw creëert het plan meer ruimte voor de rivieren. Het helpt de uitdagingen van klimaatverandering aan te pakken en brengt het natuurlijke rivierproces weer op gang.
Integraal Rivier Management
Het plan is goede input voor Integraal Rivier Management. De verschillende sectoren zijn zelf al aan de slag gegaan om te kijken waar combinaties van functies mogelijk zijn en hoe dit vorm gegeven kan worden. Er blijkt meer mogelijk te zijn dan in eerste instantie gedacht en verwacht werd. Wellicht is er ook te leren van het proces dat het maatschappelijk veld al doorlopen heeft om het rivierengebied integraal te benaderen. Daar kan in de uitwerking van de governance gebruik gemaakt van worden.
De kaarten uit het Plan Levende Rivieren worden meegenomen bij de uitwerking van het Beeld op de Rivier.