De IJssel is een mooie rivier die zichzelf in een Vallei heeft ingesneden. Ook aan de IJssel wordt gewerkt in het kader van het waterveiligheid, voor het omliggende gebied. Om het verhaal waterveiligheid te koppelen aan de beleving van de IJssel is de Beleefkaart IJssel gemaakt.
Communicatie ‘Onze IJssel’
In de Stuurgroep IJssel van het Deltaprogramma bespreken de betrokken overheden de waterveiligheidsmaatregelen langs de IJssel. Omdat communicatie over de maatregelen belangrijk is, besloot de Stuurgroep mee te doen in communicatie over de IJssel in ‘Onze IJssel’. Dat is mede uitgewerkt in de vorm van een website Onze IJssel.
Project Beleefplekken en infopunten
Langs de IJssel gebeurt veel om te zorgen voor een veilige rivier in een aantrekkelijke leefomgeving. Iedere plek heeft een eigen verhaal, waardoor het grotere (waterveiligheids)verhaal ook verteld kan worden, aan zowel de inwoner als de bezoeker. Er zijn 12 bijzondere plekken geselecteerd met ieder een eigen verhaal. Door de IJssel en haar prachtige vallei te beleven, wordt de waterveiligheidsboodschap onder de aandacht gebracht. Dit met het doel om bewustwording te creëren over de noodzaak tot het (blijven) werken aan waterveiligheid. De informatiepunten zijn bestaande bezoekerscentra en andere punten, waar informatie over de (veilige) IJssel beschikbaar is.
Beleefkaart IJssel
Het project Beleefplekken en infopunten resulteerde in een kaart met de 12 bijzondere beleefplekken en 7 informatiepunten. Het is een fysieke beleefkaart, per 1 juli 2020 beschikbaar op papier. De kaart is ook via internet te bekijken. Door de QR code te scannen die op de 12 beleefplekken te vinden is, wordt de bezoeker naar de pagina over de betreffende beleefplek op de website onzeijssel.nl geleid. Hier wordt het verhaal van de beleefplek verteld, zoals de waterveiligheidsmaatregelen die zijn uitgevoerd.