De Taakgroep IJssel kwam in winterse omstandigheden samen op het gemeentehuis van Brummen. De onderwerpen Ruimte voor de Rivier 2.0, Herijking Deltaprogramma en de Drinkbare IJssel stonden op de agenda. De hoge opkomst van bestuurders onderstreepte het belang van deze onderwerpen.
Deltaprogramma en uitleg over Ruimte voor de Rivier
Tom Radstaak van het programmateam Rijn was bij deze taakgroep aanwezig om de herijking van de Voorkeursstrategie Deltaprogramma Rijn te bespreken. Zoals al duidelijk werd uit het verhaal van Radstaak, te lezen in de terugblik Taakgroep Rijn/Waal: de inrichting van het rivierengebied vraagt om keuzes in waterafvoer, ruimtegebruik en rivierbodemligging.
Bestuurders langs de IJssel kwamen samen om de impact van de waterverdeling op de IJssel en het omliggende gebied te bespreken. De waterstand in de rivier is een bepalende factor voor zowel waterbeheer als ruimtelijke ontwikkelingen.
Bij een lage waterstand moet de IJssel voldoende water blijven afvoeren naar het IJsselmeer om de zoetwatervoorziening te waarborgen. Bij hoge waterstanden wordt juist de waterverdeling tussen de Waal, de IJssel en de Lek kritisch bekeken. Van nature stroomt een groot deel van het water richting de IJssel, maar bij piekafvoeren is het lastiger om overtollig water af te voeren op het IJsselmeer. Bovendien willen ook de zijrivieren hun water kwijt op de IJssel. Dit vraagt om maatregelen die de waterverdeling optimaliseren en toekomstige waterveiligheid garanderen.
De uitdaging is breder dan waterbeheer alleen. Ruimtelijke ontwikkelingen, zoals woningbouw en de energietransitie, spelen een steeds grotere rol in de gebiedsplannen. De keuzes die nu worden gemaakt, moeten niet alleen rekening houden met waterveiligheid, maar ook met leefbaarheid en ecologie.
Voor bestuurders betekent dit dat er op korte termijn, uiterlijk in april 2026, belangrijke besluiten genomen moeten worden. Gemeentelijke betrokkenheid is daarbij essentieel. De impact verschilt per gemeente, afhankelijk van de lokale rivierbreedte en waterafvoer. In gebieden waar de IJssel smal is, zijn andere ingrepen nodig dan op locaties waar de rivier al meer ruimte heeft.
Naast de bestuurlijke keuzes blijft het delen van kennis met ambtenaren en betrokkenen een belangrijk aandachtspunt. Duidelijkheid over wie op welk moment beslissingen neemt, helpt om gemeentelijke belangen goed te borgen in het proces.
De komende periode worden vervolgstappen gezet om tot gedragen keuzes te komen. Bestuurders en experts werken samen aan een waterrobuuste en toekomstbestendige inrichting van de IJssel en haar omgeving.
Drinkbare IJssel
Binnen 30 jaar een IJssel die schoon genoeg is om uit te drinken. Dat is de droom van Li An Phoa, initiator van Drinkable Rivers. Een droom waarvoor ze onder andere een actiegids ontwikkelde (presentatie op 5 maart in Zwolle). Tijdens de taakgroep werden diverse actiepunten uit deze gids besproken. Het project zit nog in de beginfase, maar er worden al belangrijke stappen gezet. Zo heeft de Stedendriehoek heeft een subsidieaanvraag ingediend en gaan de andere gemeenten langs de IJssel mede aan de slag gaan met de concrete acties die daar uit voort komen.