29 januari 2018 - 15:12

Deltaprogramma Rivieren

Het Deltaprogramma Maas en Deltaprogramma Rijn zijn aan de slag om het krachtige samenspel tussen dijkversterking en rivierverruiming verder uit te werken. Dit gebeurt in het project Lange Termijn Ambitie Rivieren.

Lange Termijn Ambitie Rivieren
In het Deltaprogramma is in het rivierengebied gekozen voor een krachtig samenspel van dijkversterking en rivierverruiming. Een voorstel voor de Voorkeursstrategie Rivieren (VKS) is opgenomen in het Deltaprogramma 2015. In vervolg op dit strategisch compas is er behoefte aan een concrete programmering. Dit concrete programma moet rivierverruiming in samenhang met dijkversterking op korte en lange termijn mogelijk maken. Om te komen tot het programma, een nadere concretisering van de VKS, is het project Lange Termijn Ambitie Rivieren in gang gezet.

Het programma moet helderheid bieden over:

  • De omvang van rivierverruiming in relatie tot dijkversterking: maatschappelijke verantwoording van rivierverruiming, de doorwerking van nieuwe normen, de diversiteit aan opgaven, de kostendragers, de timing van rivierverruiming en dijkversterking;
  • De termijn waarop deze rivierverruiming wordt gerealiseerd;
  • Stabiele uitgangspunten voor te hanteren waterstandsverlaging voor dijkversterkingen in het HWBP;
  • De onzekerheden, risico’s en beheersmaatregelen bij toepassing van het op te stellen kader.

Daarnaast is voor de Tweede Kamer en de Rekenkamer solide een onderbouwing noodzakelijk die verankering van een programma voor rivierverruiming mogelijk maakt, met een structurele lange termijn financiering er van. Dit staat beschreven in het opdrachtdocument Ambitie Rivieren, met als resultaat een geactualiseerde VKS.

Aanpassen VKS
Eerste stap in de actualisatie van de VKS is het samenstellen van pakketten voor een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse. De diverse riviertakken zijn daar mee aan de slag gegaan en hebben (vergelijkbare) pakketten samengesteld. Het ligt in de planning om op korte termijn te starten met het uitvoeren van de MKBA. Daarnaast wordt gekeken welke (bestuurlijke) informatie nodig is om een onderbouwd besluit te nemen. De resultaten van de MKBA en de overige beslisinformatie worden gebruikt om de VKS aan te scherpen.

Delen resultaten
Medio 2017 wordt de beslisinformatie breed gedeeld in het gebied. In de tweede helft van het jaar wordt bekeken op welke manier het gebied geconsulteerd wordt op de geactualiseerde VKS. Afhankelijk van de uitkomsten wordt bekeken hoe een regioproces vorm gegeven wordt. Het resultaat is een bestuurlijke overeenkomst, waar eind 2017/begin 2018 over besloten wordt.

Stuurgroep Delta Maas
De oplevering van het Regionaal Voorstel Maas was een mijlpaal voor de Stuurgroep Delta Maas (SDM). Na twee jaar is een evaluatie uitgevoerd van de intensieve samenwerking. Er zijn nog vele besluiten met elkaar te nemen, waarbij de verbinding tussen de korte en lange termijn een expliciete opgave is. Er wordt nu gewerkt aan een nieuw procesontwerp, zodat de partijen binnen de SDM zo effectief en efficiƫnt mogelijk samen kunnen werken, maar vooral samen kunnen werken aan een mooie Maas.