Zwemmen in de Waal en Merwedes is voor velen aantrekkelijk. Over de gevaren van het zwemmen spraken we in juni met Rijkswaterstaat in de taakgroep Rijn/Waal. In november zijn de ervaringen van het afgelopen seizoen gedeeld. Ook in de taakgroepen Maas en IJssel was er aandacht voor het onderwerp.
Gelukkig blijkt dat er het afgelopen jaar weinig tot geen (dodelijke) ongelukken plaats hebben gevonden. Toch blijft aandacht voor het onderwerp gewenst. Rijkswaterstaat beschikt inmiddels over een factsheet, deze wordt nog vertaald. Verspreiding onder recreatiebedrijven langs het water, maar ook op plekken waar nieuwe Nederlanders binnen komen is van belang. Ook het plaatsen van borden met het pictogram ‘verdrinkingsgevaar’ of banners met een waarschuwende tekst op populaire zwemplaatsen lijkt effect te hebben.
De beelden van de zuigende werking in een rivier van een voorbijvarend vrachtschip zijn duidelijk, zoals in dit filmpje te zien is. Toch ervaren de bestuurders langs de Maas en de IJssel hun rivier als een andere rivier. Minder uiterwaarden en daarmee minder zwemmers en gevaren. Langs de IJssel worden stenige oevers ontsteend en ontstaan zandige oevers. Dit zou zwemmers kunnen trekken. Alertheid is gewenst. Wel is besproken dat de factsheet van Rijkswaterstaat verspreid zou moeten worden onder recreatie bedrijven langs de Maas en IJssel.