In het project Lange Termijn Ambitie Rivieren bekijken Rijk en Regio hoe het krachtig samenspel tussen dijkversterking en rivierverruiming concreet vorm kan krijgen. Recente inzichten hebben er toe geleid dat de scope van het project is gewijzigd en daarmee ook de planning. Er gaat gewerkt worden met tranches van maatregelen. De voorziene notitie Reikwijdte en Detailniveau in het kader van de MER procedure, zal niet eerder dan eind dit jaar de inspraak in gaan.
Voorlopig Bestuurlijke Voorkeur
Om de Voorkeursstrategie Rivieren 2014, het krachtig samenspel tussen dijkversterking en rivierverruiming, niet alleen een strategisch kompas te laten zijn, is een proces gestart om dit samenspel concreet uit te werken en te omschrijven in maatregelen die uitgevoerd kunnen worden. Er is gestart met het samenstellen van verschillende maatregelpakketten, waar een MKBA voor is uitgevoerd. Dat leidde tot aanscherping van de pakketten en het nogmaals uitvoeren van een MKBA. Omdat in grote ruimtelijke ingrepen het niet alleen gaat over de kosten en baten, maar ook over onderwerpen als beleving, natuurontwikkeling en ruimtelijke kwaliteit, is ook andere beslisinformatie verzameld. Oorspronkelijk was het idee deze vier pakketten via een MER procedure te laten beoordelen, te starten dit voorjaar.
Rivierengebied als een systeem
Door recente (bestuurlijke) inzichten is besloten uit de vier pakketten één pakket samen te stellen, het Voorlopig Bestuurlijk Voorkeurpakket tot 2050 (VBV). Daar wordt met de regio, in de regioprocessen, aan gewerkt. Dit gehele pakket gaat, met alternatieven, de inspraak voor de MER in. Nu voorzien voor eind 2018 / begin 2019.
Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een wervend verhaal over de rivier. Welke opgaven en kansen zijn er en hoe kunnen deze met elkaar verbonden worden. Een waterveilig Nederland is het uitgangspunt, maar waterveiligheidsdoelen kunnen ook via andere opgaven bereikt worden. Dat wordt op dit moment nader verkend en aan elkaar gekoppeld. Het riviergebied bekijken we als een samenhangend systeem en beschrijven waar maatregelen mogelijk en gewenst zijn.
Tweede tranche projecten
Financiering van maatregelen is een onderwerp van nader gesprek. Na overleg is besloten om de maatregelen in tranches uit te voeren, om de financiering te kunnen regelen. De eerste tranche maatregelen zijn de maatregelen die in de regionale voorstellen Rijn en Maas zijn opgenomen en voor 2028 uitgevoerd zijn. Er kunnen nu voorstellen gedaan worden voor een tweede tranche, die loopt van 2029 – 2034. Ook hiervoor zal een Voorlopig Bestuurlijke Voorkeur uitgesproken worden.
Deltacommissaris
Om middelen van het Rijk voor rivierverruiming te kunnen borgen, is het voorstel gedaan deze onder te brengen in het Deltafonds. Dit moet opgenomen worden in het Deltaprogramma 2019, wat op Prinsjesdag 2018 verschijnt. De Deltacommissaris doet een voorstel voor financiering en governance.
Animatie Deltaprogramma Maas
Het Deltaprogramma Maas heeft in een korte animatie de achtergrond, de opgave en de context van het Deltaprogramma Maas in beeld gebracht. De uitdaging om de hoogwaterveiligheid langs de Maas te borgen, op de korte én op de lange termijn, staat centraal. Dat is een complexe en uitdagende opgave. U bent vrij deze animatie te delen en daarmee het Deltaprogramma Maas in beeld te brengen en uit te leggen.