6 mei 2025 - 08:11

Aan het woord: Antoon Splinter | gemeente Bergen (L)

De rivier brengt de gemeente Bergen veel. In positieve zin, want het brengt volop toerisme en recreatie op de been. Maar er zijn ook voldoende veiligheidsopgaven, rondom hoog water bijvoorbeeld. Dat laatste weet ik als geen ander; Met mijn gezin woon ik in het Maasdal. Een prachtige plek, maar wel eentje waar we tijdens de overstromingen van 1993 en 1995 tijdelijk in de Maas woonden.

Deze gastblog is geschreven door Antoon Splinter, wethouder bij de gemeente Bergen (Limburg), op uitnodiging van de VNR.

In de verschillende veiligheidsopgaven waar ik bij betrokken ben, zoals HWBP, systeemmaatregelen en Ruimte voor de Rivier, weten we: De rivier bepaalt. Aan ons de taak om ons daaraan aan te passen. De dreiging van het hoogwater maakt beschermende maatregelen noodzakelijk. Maar ondanks onze inzet op de veiligheidsopgaven, zullen er altijd gebieden onbeschermd blijven. De inwoners van deze gebieden mogen we niet vergeten.

Tegelijkertijd biedt de rivier ons ook kansen, die we moeten pakken. De Maas verbindt onze gemeente met de Maasplassen, waar onder meer de jachthaven, een vakantiepark en andere activiteiten te vinden zijn. Daarmee speelt de rivier een belangrijke rol in het aantrekken van toerisme en recreatie, en is daarmee van grote waarde voor de lokale economie.

Zowel voor de uitdagingen als de kansen van de Maas is ons lidmaatschap bij de VNR belangrijk, omdat het ons de mogelijkheid biedt te participeren in de vele wateroverleggen die ons land kent. Met name op het gebied van waterveiligheid heb ik actief in deze landelijke overleggen, zoals SG Delta Maas en het MIRT-besluit grote rivieren, geparticipeerd. Daarin heb ik gemerkt dat we als rivierengemeenten samen sterk staan.

De grootste uitdaging voor de VNR? Dat is wat mij betreft de uitdaging om regionaal en riviertak-specifiek actueel te blijven. Daarvoor is het noodzakelijk dat we met elkaar in gesprek blijven. Verder zie ik de waterkwaliteit en Kaderrichtlijn Water, met initiatieven als Drinkable Rivers en MaasCleanUp, als belangrijke thema’s voor de nabije toekomst. Dit ligt veelal buiten de VNR, maar wat mij betreft, mag dit in algemene zin zeker actiever worden opgepakt!