31 augustus 2023 - 10:10

Beoordelingskader dijken

In 2017 zijn landelijk nieuwe normen vast gesteld voor de dijken. De afgelopen jaren zijn de dijken aan deze nieuwe normen getoetst. In het voorjaar is de Tweede Kamer technisch geïnformeerd over de resultaten. De duiding volgt in het najaar. De waterschappen zijn bezig om de gemeenten binnen hun gebied te informeren over de resultaten.

Beoordeling
De mate van bescherming tegen overstroming is vastgelegd in normen op de dijk. Waterschappen beoordelen of de dijken voldoen aan de normen. Zij hebben dat de afgelopen jaren gedaan voor de in 2017 nieuw vastgelegde normen. In deze beoordeling wordt ook de bescherming van het achterland meegenomen. Langs een rivier kunnen op één dijk verschillende normen zijn, dat heeft bijvoorbeeld te maken met aantal inwoners of innundatiediepte.
De dijken zijn beoordeeld met een door het Rijk vastgestelde maatlat; het wettelijk beoordelingsinstrumentarium. In dit instrumentarium zijn faalmechanismen van dijken meegenomen voor hoogte, sterkte en kunstwerken. In de afgelopen zes jaar hebben de waterschappen deze beoordeling zelf uitgevoerd, om kennis van de dijken in huis te hebben en goed zicht op de stand van zaken. Het beoordelingskader is slechts een technisch instrument, de waterschappen namen in de beoordeling ook hun kennis uit de praktijk mee.

Resultaten
De resultaten van de beoordeling zijn te vinden op www.waterveiligheidsportaal.nl en geven een gedifferentieerd beeld, daarom is nuancering en duiding van de kleuren nodig. Dijken zijn nu niet onveilig, maar nog niet allemaal klaar voor de (verdere) toekomst. Er wordt gekeken naar trajecten, en het traject is zo sterk als de zwakste schakel. Er is veel rood en daarmee afgekeurd. Dat betekent niet dat het hele traject slecht is, dat kunnen ook een paar delen zijn. Het gaat lang niet overal over de hoogte van de dijk, ook het aanpassen van de sterkte van de dijken is aan de orde. Een afgekeurd deel is niet één op één door te vertalen naar een verbeteropgave, daarbij is ook het beheerderoordeel van belang. Kortom: tot 2050 is er nog veel werk te doen.

Hoogwaterbeschermingsprogramma
Het werken aan dijken wordt uitgevoerd binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Met de resultaten van deze beoordelingsronde kan het zijn dat de planning aangepast wordt. Alle projecten binnen het HWBP volgen de MIRT systematiek, in samenspel met Integraal Rivier Management en er is aandacht voor ruimtelijke inpassing.