Extreme neerslag, hittestress, droogte en overstromingen. Het wordt de afgelopen jaren duidelijk dat deze onderwerpen geen toekomst meer zijn voor Nederland, maar nu al aan de orde. Er is urgentie om hier op korte termijn actie op te ondernemen en Nederland klimaatbestendig in te richten. Reden voor de Deltacommissaris om een Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie op te stellen en op te nemen in het Deltaprogramma 2018, dat op Prinsjesdag verschijnt.
De Stuurgroep Ruimtelijke Adaptatie geeft richting aan het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. De voorbeelden van wateroverlast en droogte de afgelopen jaren geven de urgentie aan om aan de slag te gaan. De tussentijdse evaluatie van de deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie geeft ook aan dat er ‘een tandje bij moet’. Eind 2016 is er gesproken over de opzet van het Deltaplan. Er is geconstateerd dat er vier opgaven zijn:
De inhoud voor het plan wordt opgehaald via bestuurlijke regiobijeenkomsten. Er zijn dit voorjaar vijf bijeenkomsten in de regio gehouden en twee thematische bijeenkomsten. De ‘regionale governance’ was ook onderwerp van gesprek. Van belang is dat in de regio zowel ruimte als water aan tafel zit en dat zoveel mogelijk wordt aangesloten bij bestaande structuren.De focus voor het eerste plan wordt gelegd op wateroverlast en hitte. Droogte in het landelijk gebied wordt opgepakt door zoetwater. Gevolgenbeperking in laag 2 van meerlaagsveiligheid wordt wel beschreven, aangezien dit van belang is voor het klimaatbestendig maken van de ruimtelijke inrichting. Het is de bedoeling de komende jaren concreet werk te maken van gevolgbeperking van overstromingen. Meerlaagsveiligheid moet, als onderdeel van overstromingsrisicobeheer, veel meer een van de maatschappelijke opgaven in een gebied zijn. Deze opgaven worden verankerd in omgevingsvisies en -programma’s.
Meer informatie is te vinden op www.ruimtelijkeadaptatie.nl.