2 maart 2018 - 09:15

Deltaprogramma Rijn

Het BPDR heeft ingestemd met de opdracht “Ambitie Rivieren” en de riviertaktrekkers voor IJssel, Waal/Merwedes, Nederrijn/Lek en Splitsingspuntengebied gevraagd een Plan van Aanpak op te stellen voor een mogelijke actualisatie van de Voorkeursstrategie. De riviertakken zijn hard aan de slag met een diversiteit aan werkzaamheden.

IJssel
De gezamenlijke waterschappen bekijken wat langs de IJssel de consequenties zijn voor de dijken en de opgave als de nieuwe normen in werking treden (Consequentie analyse). In fase 1 is een analyse gemaakt van de dijkopgave in kilometers, zwaarte, kosten en tijd, ook in het licht van de VKS. Resultaten zijn beschikbaar en geven inzicht in waar er een opgave als gevolg van de nieuwe normering ontstaat, de omvang van de opgave en het type opgave (hoogte of sterkte). In fase 2 wordt de dijkopgave bekeken in samenhang met ruimtelijke opgaven en ambities.

Het Plan van Aanpak voor de ‘Ambitie Rivieren’ is goedgekeurd door de Stuurgroep IJssel. Het team IJssel heeft diverse inhoudelijke sessies gehad. Begin september is er een werksessie van de Stuurgroep waarin een eerste richting gegeven wordt. Op 15 september is er een brede ambtelijke bijeenkomst waarin de Voorkeursstrategie verder besproken wordt.

Waal/Merwedes
Het team Waal/Merwedes heeft een Plan van Aanpak opgesteld en is gestart met de uitwerking daar van.

In september wordt bekeken hoe, na een jaar, het Bestuurlijk Platform Waal en Merwedes functioneert. Dit mede op basis van een rapport dat opgesteld is naar aanleiding van een evaluatie van het Bestuurlijk Platform Waal.

Splitsingspunten
Onderzoek splitsingspunten: er moest, gebaseerd op de VKS, meer informatie komen over wat ingrepen in en rond het splitsingspuntengebied doen met de afvoerverdeling. Het is een technisch inhoudelijke studie. Er is gekeken naar een zestal uiterwaarden ingrepen. Het gaat om het Rivierklimaatpark IJsselpoort, Byland, Lodderdensewaard, Millingerwaard, Ooij en Gendtse waard. Daarnaast zijn langsdammen (3 locaties) en de twee regelwerken meegenomen. Langsdammen zijn als optie meegenomen. Uit de resultaten blijkt dat de maatregelen bij een afvoer boven de 17.000m3 regelbaar zijn. Bij een lagere afvoer boven de 6.000m3 (dit is nog steeds hoog water) kunnen de regelwerken onvoldoende bijsturen (met de schotten in het regelwerk is ongeveer 200m3 water te regelen). Het Rivierklimaatpark trekt dan meer water naar de IJssel. Onder de 6.000m3 werken de maatregelen niet. Dit betekent dat er in het ontwerp van het Rivierklimaatpark rekening gehouden moet worden met het wegtrekken van water, er maatregelen genomen moeten worden op Nederrijn en Bovenrijn-Waal en wellicht het regelwerk aangepast.

Voor het splitsingspunten gebied is een apart team aan de slag met de nadere uitwering van de VKS. Aan de ene kant om de maatregelen en meekoppelkansen in het gebied te benoemen, maar ook om in overleg met de andere drie riviertakken de consequenties van maatregelen door te rekenen en af te stemmen. Het team werk overkoepelend voor de drie riviertakken en bekijkt het riviersysteem als geheel.

Nederrijn/Lek
Op dit moment is er geen urgentie of opgave om de Voorkeursstrategie te herzien.