28 februari 2019 - 09:52

Deltaprogramma Rivieren

In het Deltaprogramma Rivieren werken de Stuurgroep Delta Maas en het Bestuurlijk Platform Delta Rijn aan het krachtig samenspel tussen dijkversterking en rivierverruiming. Daarnaast wordt gewerkt aan Integraal Rivier Management, waarbij verbreding van de scope aan de orde is. in het kader van de zesjaarlijkse herijking van het Deltaprogramma wordt de Voorkeursstrategie tegen het licht gehouden.

Maas
In het Regionaal Voorstel Maas van 2016 zijn meerdere projecten voorgesteld om het krachtig samenspel verder uit te werken. In het MIRT overleg van het najaar 2018 is afgesproken dat voor het project Oeffelt de planuitwerkingsfase kan starten, voor de projecten Lob van Gennep en Alem een MIRT verkenning kan starten en voor de Veerweg Alphen financiële bijdragen geleverd worden.
In de regioprocessen Maasvallei en Bedijkte Maas is de afgelopen jaren gewerkt aan maatregelpakketten met een mix van rivierverruiming en dijkversterking. De realisatie hiervan moet uiterlijk in 2050 beslag hebben gekregen. Deze processen hebben stil gelegen in het kader van de ontwikkelingen Integraal Rivier Management, maar worden na de opdrachtverstrekking weer opgepakt.
Noteert u vast 27 juni in uw agenda? Dan vindt de Brede conferentie Klimaatadaptatie Zuid-Nederland plaats in het Evoluon in Eindhoven, mede georganiseerd door de SDM.

Rijn
Binnen het Deltaprogramma Rijn werken overheden en andere betrokken partijen samen aan een veilig, klimaatbestendig en aantrekkelijk Rijngebied. Om betrokkenen en geïnteresseerden duidelijk te maken waarom en hoe dat wordt gedaan, is er een Rijnbrochure ‘Samen werken aan een veilige en vitale Rijn’ ontwikkeld. Hierin staan de afzonderlijke riviertakken beschreven en zijn de doelen, opgaven en mogelijke maatregelen in beeld gebracht.
De IJssel heeft de website www.onzeijssel.nl als eigen communicatiekanaal. Hier is algemene informatie te vinden over de strategie en maatregelen die ontwikkeld worden om te zorgen voor een veilige IJssel, nu en in de toekomst. Naast waterveiligheid is vanuit beleving van de IJssel informatie te vinden op het gebied van natuur, recreatie, toerisme, kunst, cultuur en historie. Daarnaast is het IJsselmagazine verschenen.

Integraal Rivier Management
Om breder naar het rivierengebied te kijken dan alleen waterveiligheid heeft de Minister van I&M aangekondigd te willen werken aan een programma Integraal Rivier Management. Met betrokken partijen is besproken dat dit voort moet bouwen op de Voorkeursstrategie, waarbij er een krachtig samenspel is tussen dijkversterking en rivierverruiming. IRM voegt elementen toe die minder aandacht hebben gekregen, bijvoorbeeld scheepvaart. Ook natuur, waterkwaliteit en gebiedsontwikkeling blijven meegekoppeld worden in het samen definiëren van projecten.
Het proces moet leiden tot een op uitvoering gerichte structuurvisie voor de rivieren; de relatie met zowel het Deltaprogramma als het HWBP blijft van kracht. Het idee is om de governance aan te laten sluiten op bestaande structuren van het Deltaprogramma, om te borgen dat IRM een gezamenlijk programma van Rijk en Regio is. In het voorjaar worden de opdracht en het plan van aanpak aan de stuurgroepen voorgelegd.

Zesjaarlijkse herijking deltabeslissingen en voorkeursstrategieën
In het Deltaprogramma wordt gewerkt met een adaptieve aanpak. Deze maakt het mogelijk om deltabeslissingen en voorkeursstrategieën aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen en inzichten in bijvoorbeeld klimaatverandering en eventuele wijziging in maatschappelijke preferenties. Dit gebeurt, conform de Deltawet, eens in de zes jaar. De werkprocessen hiervoor zijn opgestart en de nieuwe Voorkeursstrategie wordt opgenomen in het Deltaprogramma 2021. Voor de herijking van de Voorkeursstrategie Rivieren wordt zoveel mogelijk aangesloten op het proces Integraal Rivier Management.