2 maart 2018 - 09:17

Deltaprogramma Rivieren algemeen

In afgelopen jaren is de lange termijnstrategie voor duurzaam veilige rivieren ontwikkeld en vastgelegd in Deltaprogramma 2015 en het NWP (tussentijdse wijziging). Deze strategie bestaat uit een ‘krachtig samenspel van rivierverruiming en dijkversterking’. In de BO-MIRT’s van najaar 2015 is afgesproken uitwerking te geven aan een uitvoeringskader voor de lange termijn rivierverruiming. Het opdrachtdocument is vastgesteld door SDM (Maas) en BPDR (Rivieren). Een plan van aanpak voor het generieke deel is opgesteld, er wordt gewerkt aan de riviertakspecifieke plannen.

Onderzoek Ambitie Lange Termijn Rivierverruiming
Om te komen tot een uitvoeringskader voor de lange termijn rivierverruiming wordt een onderzoek uitgevoerd. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu leidt het project. Vanuit het Ministerie worden de algemene lijnen uitgezet, de regionale partners leveren de in de regio beschikbare informatie aan.

Het doel van de aanpak is:
* De VKS Rijn en Maas te actualiseren en verder uit te werken naar haalbare en te verantwoorden maatregelenpakketten voor rivierverruiming in relatie tot dijkversterking;
* Op basis hiervan een haalbare en gedragen gezamenlijke ambitie van Rijk en regio te formuleren voor rivierverruiming in relatie tot dijkversterking voor de lange termijn, in de vorm van een overeengekomen waterstandsdaling;
* Voorstellen over governance, financiering en bestuurlijke aspecten bij de planning en uitvoering van rivierverruimende maatregelen en voor de interactie tussen dijkversterking en rivierverruiming.

Om tot een haalbare en gedragen gezamenlijke ambitie van Rijk en regio te komen voor een krachtig samenspel van dijkversterking en rivierverruiming worden de volgende concrete producten ontwikkeld:
* Heldere redeneerlijnen voor rivierverruiming in relatie tot dijkversterking per riviertak en in de tijd, koppelen aan maatregelpakketten;
* Voorstel voor concrete ambitie/doel van rivierverruiming per riviertak, tot 2050 en daarna in centimeters waterstandsdaling;
* Dit voorstel dient gebaseerd te zijn op een MKBA en vooraf overeengekomen besliscriteria / informatie;
* Concept bestuurlijke overeenkomst tussen de betrokken overheden over de gezamenlijke ambitie, inclusief afspraken over governance en financiering van maatregelen.

Het generieke Plan van Aanpak is klaar. Langs de Rijn is gewerkt aan het opstellen van een PvA per riviertak: IJssel, Waal/Merwedes en Splitsingspunten. Voor de Nederrijn/Lek is vooralsnog geen wijziging voorzien.

Dit jaar gaat de energie van de Maas-partners vooral uit naar het ontwikkelen van een regionaal voorstel Maas tbv het BO MIRT van oktober van dit jaar. Dit betekent dat de opdracht ‘Ambitie Rivieren’ voor de Maas later start en door loopt tot in 2018. Er wordt wel gestart met het opstellen van een PvA voor de Maas.