2 maart 2018 - 10:34

Evaluatie Beleidslijn Grote Rivieren

In het rivierengebied hebben gemeenten bij ruimtelijke ontwikkelingen te maken met de Beleidslijn Grote Rivieren (BGR). De BGR bevat een kader voor het beoordelen van de toelaatbaarheid, vanuit rivierkundig oogpunt, van nieuwe activiteiten in het rivierbed van de grote rivieren. Het doel is om een veilige afvoer en berging van rivierwater onder normale en maatgevende omstandigheden te kunnen waarborgen. Mede op verzoek van de VNR wordt de werking van de BGR geëvalueerd.

Casussen als basis
Gestart is met het verzamelen van casussen over de BGR; waar ging het proces goed, waar ging het minder en tegen welke problemen lopen we aan. De casussen zijn bestudeerd en daar kwamen diverse onderwerpen uit die als rode draad door de casussen lopen. Bijvoorbeeld:

    • Toepassing van het afwegingskader; wat is wel/niet riviergebonden
    • Onduidelijkheid in kaartmateriaal
    • Diversiteit aan interpretatie van begrippen
    • Compensatie eisen bij kleinschalige initiatieven

In het najaar zijn per riviertak sessies gehouden met vertegenwoordigers van betrokken partijen die ervaring hebben met de uitvoering van de BGR. Per sessie zijn twee casussen verder doorgesproken en is verder gesproken over de benoemde onderwerpen.

Relatie met andere beleidsterreinen
De BGR heeft een relatie met andere wetgeving als Barro en natuurontwikkeling. Maar ook met beleidsontwikkelingen als de nieuwe normering en de omgevingswet. Over deze onderwerpen hebben experts zich gebogen. De relatie met natuur(wetgeving) kwam vaak als knelpunt naar voren. Hier is in een extra sessie over gesproken.

Input bestuurders
Bestuurders hebben aangegeven graag inbreng te willen leveren in de discussie. De evaluatie van de BGR is in alle taakgroepen van november aan de orde geweest. De opmerkingen die gemaakt zijn, bijvoorbeeld dat compensatie en ontwikkeling niet altijd met elkaar opgaan, worden mee afgewogen in de rapportage die RHDHV opstelt.

Bestuurlijke vaststelling rapportage
Het bestuurlijk eindpunt van de rapportage is de Stuurgroep Water. De Stuurgroep Water adviseert de Minister over de te nemen acties. Dit kan zijn het aanpassen van de Beleidslijn, maar aanbevelingen kunnen ook op een ander vlak liggen. Begin februari bespreekt de begeleidingscommissie van de evaluatie de rapportage. Na aanpassing wordt de rapportage input voor de (ambtelijke) voorbereiding van de Stuurgroep Water.