In het programma Integraal Riviermanagement werken Rijk en Regio met de omgeving samen aan een veilig, vitaal en aantrekkelijk rivierengebied. Het beleidskader wordt vastgelegd in een Programma onder de Omgevingswet. Daarvoor worden de opgaven in beeld gebracht en ook een advies gegeven over de uitvoering. Participatie moet goed geregeld zijn.
Beleidskader
Binnen Integraal Rivier Management (IRM) komt er een integrale visie op het rivierengebied. Opgaven en ontwikkelingen op het gebied van waterveiligheid, bevaarbaarheid, zoetwaterbeschikbaarheid, waterkwaliteit, natuur en ruimtelijk-economische ontwikkelingen komen daar in samen. Door maatregelen voor de verschillende opgaven te combineren zoeken Rijk en Regio naar synergie op het niveau van het riviersysteem. Er wordt nieuw beleid gemaakt voor het behoud van de afvoercapaciteit en voor het bereiken en behouden van de gewenste bodemligging van de rivier. Dit om de rivierfuncties duurzaam in stand te houden.
‘Bouwproces’
Partneroverheden, maatschappelijke organisaties en andere belangengroeperingen en kennisinstellingen ‘bouwen’ binnen IRM aan het rivierengebied van de toekomst. Er is een ‘bouwproces IRM’ opgesteld om te komen tot een programma onder de Omgevingswet. In deze factsheet leest u meer over het bouwproces; de bouwstappen, de bouwstenen (producten) en hoofdrolspelers. Wegens de beperkingen fysiek bijeen te komen, heeft het bouwproces vertraging opgelopen. Met de kennis van nu is de planning dat in september zicht is op Realistische beleidsopties, in april de Nota Kansrijke Alternatieven gereed is en in september 2021 de MER gepubliceerd kan worden. In september 2022 moet het Programma onder de Omgevingswet vastgesteld zijn.
Beeld op de Rivieren
Een van de producten die opgeleverd wordt is ‘Beeld op de Rivieren’. Dit wordt een kaart met de op dit moment bekende maatregelen, mogelijkheden en wensen om het rivierengebied te ontwikkelen tot 2050, met een doorkijk tot 2100. Deze kaart moet interactief tot stand komen, met inbreng van alle partijen, ook de omgeving. Omdat de bouwdagen niet door konden gaan, is het rivierengebied nu opgedeeld in acht riviertrajecten. Per riviertraject wordt digitaal geschetst om het beeld van het traject vorm te geven. Voor de zomer zijn de Noordelijke Maasvallei, de IJssel Vecht Delta en de Boven Waal aan de beurt. Na de zomer wordt verder geschetst op de andere riviertakken. Deze informatie wordt samengebracht en waar mogelijk in een bouwdag gedeeld. Eind 2020 moet het Beeld op de Rivieren klaar zijn.
Stuurgroep Integraal Rivier Management
Het proces om te komen tot een Programma onder de Omgevingswet wordt begeleid en gestuurd door de Stuurgroep Integraal Rivier Management. Deze kwam op 24 juni bij elkaar. Er is intensief gesproken over de tijdplanning en de wijze van participatie.
Regionale nieuwsbrieven
Het Deltaprogramma Rivieren, dat ook de basis is voor de werk- en bestuursstructuur voor IRM, kent een deelgebied Rijn en een deelgebied Maas, waarin de partners samen werken. Beide deelprogramma’s houden hun omgeving op de hoogte van ontwikkelingen met een nieuwsbrief. De Nieuwsbrief Deltaprogramma Rijn Update is hier te lezen. De informatiebrief Maas treft u hier aan.