21 juni 2022 - 09:14

Integraal Rivier Management

Het programma Integraal Rivier Management (IRM) kende een ‘tussenfase’, waarin de opbrengst van de afgelopen jaren is bekeken en een plan is gemaakt hoe verder. In mei 2023 ligt er een Ontwerp Programma onder de omgevingswet met een visie op een toekomstbestendig rivierengebied.

Integraal Rivier Management (IRM)
In het programma IRM werken Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten de komende decennia samen met maatschappelijke organisaties, belangengroepen en kennisinstellingen aan een vitaal, bevaarbaar, veilig en aantrekkelijk rivierengebied. In beeld komt welke ingrepen tot 2050 nodig zijn op het gebied van waterveiligheid, bevaarbaarheid, zoetwaterbeschikbaarheid, waterkwaliteit, natuur en een (economisch) aantrekkelijke leefomgeving. Het rivierengebied kan geen ruimte bieden aan alle wensen en ambities, dus zijn keuzes nodig.

Kennisverzameling
Er is de afgelopen twee jaar veel informatie en kennis verzameld. De start was de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Het Beeld op de Rivieren bracht in kaart hoe de rivieren zich ontwikkelen en welke kansen en knelpunten er zijn. Uit de systeembeschouwing bleek dat afvoerverdeling en rivierbodemligging de belangrijkste voorwaarden zijn voor een toekomstbestendig rivierengebied. De ecologische systeemopgave leerde dat bij de ruimtelijke inrichting van het rivierengebied het ecologisch netwerk leidend moet zijn. De pilots IRM bevestigden dat een goede samenwerking en governance cruciaal zijn om verder te komen met IRM.

Tussenfase
Met de opbrengst van alle kennis en inzichten bleek dat een aantal vragen opnieuw beantwoord moest worden: waar werken we naar toe? Wat is ons gezamenlijk toekomstbeeld voor de rivieren? Welke bestuurlijke afspraken zijn nodig om de plannen te realiseren? Voor de beantwoording is de tijd genomen. De nieuwe planning is er op gericht om in mei 2023 te komen tot een Ontwerp programma (PoW) onder de Omgevingswet.

Op naar de PoW in mei 2023
Het PoW bevat een visie op hoe het toekomstbestendig rivierengebied er uit ziet in 2050 en wat de impact is van keuzes op de functies. De beleidskeuzes voor rivierbodemligging, sedimenthuishouding en afvoercapaciteit van het riviersysteem zijn, samen met de systeemingrepen voor een klimaatbestendige en robuuste riviernatuur bepalend voor de gebiedsgerichte uitwerking. Het PoW bevat ook een overzicht van de riviertrajecten en gebieden waar als eerste gestart wordt.

Bestuursovereenkomst
Het PoW wordt ‘vertaald’ in een algemene bestuursovereenkomst tussen Rijk, provincies en waterschappen. Daar staat onder andere in beschreven hoe het PoW mee genomen wordt in regionaal beleid, hoe samen te werken en hoe te komen tot gebiedsuitwerkingen voor de prioritaire gebieden.

In de daarop volgende gebiedsspecifieke bestuursovereenkomsten maken samenwerkende partijen (inclusief de betrokken gemeenten) afspraken over organisatie, governance, aanpak, werkwijze en financiering van de gebiedsgerichte uitwerkingen.