13 juli 2021 - 10:05

Kennisprogramma Zeespiegelstijging

In het Kennisprogramma Zeespiegelstijging (KPZSS) wordt onderzocht wat de gevolgen zijn voor het Deltaprogramma van een mogelijk sneller stijgende zeespiegel.

Aanleiding
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de zeespiegel sneller kan stijgen dan eerder werd verwacht in de deltascenario’s. Om daar zicht op te krijgen, namen de Minister van I&W en de Deltacommissaris het initiatief voor het Kennisprogramma Zeespiegelstijging. In dit programma werken overheden, kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen aan nieuwe kennis. Deze kennis behelst onder anderen het tempo en de mate van mogelijke zeespiegelstijging, de mogelijke gevolgen voor de waterkeringen, zoetwatervoorziening en ruimtelijke inrichting. Ook wordt verkend hoe we hierop tijdig kunnen anticiperen.

Werken in sporen
In het KPZSS wordt gewerkt in vijf sporen:
Spoor I: wat gebeurt er met het ijs op Antarctica en Groenland;
Spoor II: inventarisatie hoeveel meter zeespiegelstijging ons huidige systeem aan kan en wanneer er aanpassingen of aanvullende maatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld aan waterkeringen. Niet alleen in deze eeuw, maar ook in de verre toekomst;
Spoor III: onderzoeken hoe de versnelling van de stijging van de zeespiegel tijdig en betrouwbaar kan worden gesignaleerd;
Spoor IV: onderzoeken van lange-termijn-opties en kijken naar relaties met andere ontwikkelingen in het ruimtelijke domein, zoals woningbouw;
Spoor V: participatie van maatschappelijke organisaties in en communicatie over het kennisprogramma. In dit spoor worden ook governance-vraagstukken en transitiemanagement verkend.

Vervolgstap
De kennis uit het KPZSS landt in de herijking van het Deltaprogramma 2027 (die in 2026 wordt vast gesteld) en in één eindrapport voor een brede doelgroep, waar alle kennis uit de afzonderlijke sporen samen komt.
In het Deltanieuws is een special opgenomen over het Kennisprogramma Zeespiegelstijging, daarin leest u meer achtergrondinformatie.