De aanhoudende droogte in juni en juli en de hoge temperaturen zorgen voor lage waterstanden in de Nederlandse Rivieren. De stand van het grondwater zakt, waardoor maatregelen als sproeiverboden, spuiregimes en doorstroming noodzakelijk zijn. Ook de kwaliteit van het water neemt af.
Na de hevige regenval met hoosbuiten eind mei en begin juni worden we nu geconfronteerd met droogte: lage waterstanden in de rivier, afnemende waterkwaliteit, dalende grondwaterstanden. Dat is goed te merken: vissterfte, zwemverboden, sproeiverboden, minder geladen vrachtschepen en vaarverboden, spoelregimes. Net als tijdens de hoge waterstand begin 2018 is de situatie spannend, maar houden Rijkswaterstaat en de waterschappen de situatie onder controle met een diversiteit aan maatregelen.
Wanneer er sprake is van een langere periode van droogte en een lage afvoer van de rivieren, komt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in actie. Dan is de vraag naar water groter dan het aanbod. De LCW schets een landelijk waterbeeld en adviseert over maatregelen om het beschikbare water te verdelen. Dit gebeurt op basis van de verdringingsreeks, waarin is bepaald welke watergebruiker voorrang krijgt in tijden van droogte.
Actuele informatie over de droogte is hier te vinden.
6 augustus 2018