Onze rivieren zorgen voor mooie kansen, maar bieden ook uitdagingen. Om de waterveiligheid te garanderen en de vele mogelijkheden van rivieren te benutten, is samenwerking van groot belang. In deze blog ontdek je hoe de VNR met nationale en regionale partijen samenwerkt om het beste uit de rivier te halen.
Nationaal beleid
Het Rijk speelt een belangrijke rol in de waterveiligheid van Nederland, en stelt de kaders vast die de mogelijkheden van de rivier mede bepalen. In het nationale waterbeleid werkt de VNR met name samen met het Ministerie van I&W, dat het beleid voor de Rijksrivieren bepaalt, Rijkswaterstaat, dat dit beleid uitvoert en bij concrete informatievragen met de VNG. Via laatstgenoemde vertaalt de VNR de VNG vragen naar beleid voor het rivierengebied.
Deze informatiestroom werkt twee kanten op. Zo brengen we het gemeentelijk perspectief op het beleid en de uitvoering daarvan onder de aandacht bij het ministerie en Rijkswaterstaat, en voorzien we VNG van kennis over de rivier en het omliggende gebied.
Regionaal beleid
Het veilig en aantrekkelijk maken van het rivierengebied vindt plaats in de regio. Samen met de Waterschappen, provincies en belangenorganisaties zitten gemeenten direct en lokaal om tafel om dit beleid in goede banen te leiden. Het gaat hierbij om concrete projecten en gebiedsprocessen, gericht op bijvoorbeeld de waterkwaliteit, recreatieve mogelijkheden of natuurwaarden. Vanuit de VNR proberen we informatie uit deze processen te delen met onze leden, zodat bestuurders en andere projectteams daar weer van kunnen leren.
In de taakgroepen van VNR bespreken we de invloed van het landelijke en regionale beleid, waarin we de nadruk leggen op de invloed die dit heeft op de gemeenten. Voorbeelden hiervan zijn het beheer van de uiterwaarden (per riviertak) en het in stand houden van veerponten. In sommige gevallen zijn vertegenwoordigers van de Waterschappen of provincies hierbij aanwezig. De volgende stap is om onderwerpen samen verder te brengen. Denk hierbij aan de concrete activiteiten rondom Drinkbare Maas en Drinkbare IJssel (Drinkable Rivers), en Warmte uit Water.
Meer informatie over actuele landelijke en regionale samenwerkingen en projecten, delen we hier op onze website. Ontvang je updates hierover liever in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, onderaan deze pagina.