6 april 2018 - 09:45

Ontwerpend onderzoek en planvorming

Het ontwerplaboratorium Rijntakken heeft in 2017 ontworpen en getekend aan de Waal en de IJssel. Als ondersteuning voor het formuleren van maatregelpakketten in het kader van waterveiligheid, maar vooral om te kijken hoe diverse opgaven met elkaar verbonden kunnen worden, ook met de grote opgaven uit de Nationale Omgevingsvisie. Daar is het rapport Vizier op de Rivier uit voort gekomen. Partijen langs de Maas werken in een atelierreeks aan het opstellen van een Maasbreed Ruimtelijk Kader. Er wordt nu gekeken hoe de komende jaren gebruik kan worden gemaakt van ontwerpend onderzoek bij de verdere uitwerking van de Lange Termijn Ambitie Rivieren.

Vizier op de Rivier
Het werkboek ‘Vizier op de Rivier’ is het resultaat en de weergave van een ontwerpproces dat langs de IJssel en de Waal een eigen uitwerking had. Langs beide riviertakken is gekeken hoe de rivier er in 2100 uit kan zien, als er rekening wordt gehouden met opgaven vanuit waterveiligheid, grote opgaven uit de Nationale Omgevingsvisie (bijvoorbeeld de energietransitie) en brede ruimtelijke ontwikkelingen. Welke kansen voor gebiedsontwikkeling liggen besloten in de wateropgave? Dit onder andere in relatie tot het actualiseren van de Voorkeursstrategie en de keuzes die we daar in maken. In meerdere sessies is geschetst en zijn ontwikkelingen tegen elkaar afgezet. Dat heeft geleid tot het inspiratiedocument ‘Vizier op de Rivier‘.

Ruimtelijk kader Maas
Om te bekijken hoe water en ruimte met elkaar te verbinden, wordt langs de Maas gewerkt aan een Ruimtelijk Kader Maas. Het doel is te komen tot een ontwikkelingsperspectief van de Maas als geheel en per deelgebied. Om het verhaal van de Maas beeldend te krijgen, de Maas te positioneren en kansen en ambities weer te geven. In een atelierreeks is op internationaal, nationaal en regionaal niveau ingezoomd op de kenmerkende eigenschappen van de Maas. Daaruit kwam een regionale diversiteit en het inzicht dat de Maas in acht gebieden verder te ontwikkelen is. In de laatste ateliers worden de inzichten verder aangescherpt en het verhaal verder opgetekend.

Ontwerplaboratorium Rivieren
De provincies Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg verkennen samen met Atelier X (Rijk) en de Deltaprogramma’s Maas en Rijn de mogelijkheden om het ontwerplaboratorium verder voort te zetten in het ‘Ontwerplaboratorium Rivieren’ (OLR). Werkgebied is het samenhangend systeem van rivieren in Nederland. Waterveiligheid, kwaliteit van de ruimte en gebiedsgerichte ontwikkeling van de omgeving worden met ontwerp op samenhang en synergie onderzocht. De resultaten, waarin de Nederlandse rivieren als belangrijke drager van identiteit en ontwikkelkracht gepositioneerd worden, worden ook ingebracht bij de uitwerking van de (nationale) omgevingsvisies.