6 april 2018 - 09:44

Project uitgelicht: Meanderende Maas

Het project ‘Meanderende Maas’ is opgenomen in de eerste tranche krachtig samenspel dijkversterking – rivierverruiming Maas. In een geïntegreerde MIRT-/HWBP- verkenning wordt gekeken hoe de dijk tussen Ravenstein en Lith te verbeteren, de Maas meer ruimte te geven en het gebied te ontwikkelen. Een complex, maar uitdagend samenspel, met vele kansen voor de regio.

Kansen voor de regio
Het project ‘Meanderende Maas’ richt zich op beide kanten van de Maas, tussen de A50 en de sluis bij Lith. De noodzaak om maatregelen aan de rivier en de dijk te treffen biedt tegelijkertijd kansen voor de regio: kansen voor natuur, recreatie, cultuurhistorie, leefomgeving en economie. Er is bestuurlijke overeenstemming en een projectorganisatie ingesteld. In het samenwerkingsverband nemen de gemeenten Oss, West Maas en Waal en Wijchen deel.

Kronkelende meander
Het traject Ravenstein-Lith kent een grote opgave voor dijkversterking. Het gaat echter niet alleen om de dijk, maar vooral om de Maas en haar omgeving. Waterveiligheid moet geregeld worden, maar het is ook een aantrekkelijk gebied met economische waarde. Er is teruggekeken in de tijd, naar de geschiedenis van het gebied. De Maas was ooit een kronkelende meander. In de tijd van industriële ontwikkeling is daar een kanaal van gemaakt. Voor beide vertoningen van de Maas blijft in het gebied ruimte. Dat kan door de dijk veilig te maken en de meanders beleefbaar. De oude meanders slingeren nog om de dijken heen. Daarnaast zijn er kansen voor biodiversiteit, het realiseren van Kader Richtlijn Water doelen, het ontwikkelen van recreatie en terugkerende aandacht voor de Zuiderwaterlinie. De invloed van Lely is goed zichtbaar en daar wordt op voorgebouwd.

Creativiteit en flexibiliteit
De verkenning is gestart in 2017. Het startbesluit is door alle partijen geaccordeerd, een IPM team is gevormd en het Plan van Aanpak is vastgesteld. Integraliteit is een uitgangspunt, maar ook een uitdaging voor de verkenning; het stelt alle partners op de proef en vraagt creativiteit en flexibiliteit.
In de eerste fase staat het gesprek met belanghebbenden, bedrijven, grondeigenaren, inwoners en andere partijen centraal. Met die gesprekken, bijvoorbeeld in de vorm van werkplaatsen en informatieavonden, worden ideeën opgehaald. Daarnaast wordt onderzoek gedaan, zowel technisch waar het gaat om het in beeld brengen van de opgave, als ook bijvoorbeeld belevingsonderzoek. Deze informatie is input voor het plan, dat in 2020 afgerond moet zijn, waarna het verder wordt uitgewerkt. Naar verwachting start de uitvoering in 2023 en zijn de werkzaamheden afgerond in 2028.

Meer informatie over het project is te vinden op de projectwebsite.