30 maart 2021 - 07:07

Schone rivieroevers

Afval op oevers van rivieren blijft onderwerp van gesprek. Er zijn al vele initiatieven om afval op te ruimen. Beter is om te voorkomen dat afval op de oevers terechtkomt. Het Rijk heeft onderzoek gedaan naar bronnen van afval. Om recreatiestranden schoon te houden is een werkwijze ontwikkeld.

Afval op rivieroevers
Afval komt op veel manieren in de rivier terecht. Dit blijft deels achter op de oevers van onze rivieren. Vele opschoonacties worden uitgevoerd om het afval te verwijderen. De overheid stimuleert en faciliteert vrijwilligers die daar mee aan de slag zijn. Een volgende stap is om te voorkomen dat afval in de rivier en op de oever terecht komt. Daarvoor heeft de Minister een beleidsprogramma microplastics ontwikkeld. Een onderdeel van dat programma is de aanpak van bronnen. Uit een analyse bleken dat de volgende bronnen van belang zijn:
• Recreatiestranden;
• Bedrijfsterreinen en bouwplaatsen;
• De beroepsvaart;
• Riooloverstorten;
• Recreatievissers;
• Stadskades.
Voor alle bronnen zijn pilots uitgevoerd om te kijken hoe het afval verminderd kan worden. Voor recreatiestranden heeft dit geleid tot de ontwikkeling van een werkwijze.

Werkwijze schone rivierstranden
Voor de pilot recreatiestranden zijn de stranden bij Kampen, Nijmegen en Wageningen bekeken. Bij Roermond was meer aandacht voor recreatievissers. Naast schoon maken, blijkt het schoon houden van belang: afvalbakken neer zetten en legen, inrichting van het terrein, communicatie en gedragsbeïnvloeding. Met stakeholders, terreinbeheerders en eigenaren heeft RWS samengewerkt om gedragsinterventies te testen; bakken schoon houden, bordjes plaatsen, welkomstbogen en pictogrammen waren daar onderdeel van. Hier leest u meer over de pilots.
De resultaten van de pilots hebben geleid tot een handreiking voor de aanpak van rivierstranden. De werkwijze schone recreatiestranden is hier te downloaden.

Monitoring
Niet zichtbaar afval heeft invloed op de kwaliteit van het rivierwater. Goede en betrouwbare gegevens zijn de basis om verder actie te ondernemen. Daarom is in het programma ook de opdracht opgenomen een strategie te ontwikkelen voor het monitoren van microplastic vrachten in rivieren; hoeveel kilo microplastics stroomt ons land binnen via België en Duitsland en hoeveel kilo stroomt er vervolgens naar zee? Daarbij wordt aangesloten op de ‘Monitoring van de Waterstaatkundige Toestand des Lands (MWTL)’, waarbij Rijkswaterstaat diverse parameters als zware metalen en organische verontreiniging monitort. Voor het bemonsteren van rivierwater op plastics is een nieuwe werkwijze ontwikkeld.
Meer informatie leest u hier.