Het programma Stroomlijn zit in de afrondende fase. De inhaalslag ‘Stroomlijn’ heeft de afgelopen jaren op meer dan 1.000 locaties langs de grote rivieren vegetatie weggehaald. Dit vermindert de kans op overstromingen. Alleen langs de IJssel wordt nog gewerkt. Hier wordt begroeiing weggehaald, grondwerk uitgevoerd dat toekomstig duurzaam beheer makkelijker moet maken en rivierhout (oftewel: boomstammen) in kribvakken en plassen geplaatst.
Beheer en onderhoud
Zodra Stroomlijn klaar is, draagt het programma de opgeleverde locaties over aan Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor het (toekomstig) uiterwaardenbeheer. Daarnaast zijn onderhoudsovereenkomsten afgesloten met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Brabants- en Limburgs Landschap. Naar verwachting volgen Gelders- en Utrechts Landschap in de zomer van 2018. Hierdoor blijft de vegetatie, en daarmee de hoogwaterveiligheid, van de rivieren op orde.
Rivierhout in de IJssel
Na de bouwvak gaat Rijkswaterstaat 42 hele bomen onder water verankeren in een aantal kribvakken en plassen van de IJssel om het leefgebied van planten en dieren te verbeteren. Stroomlijn voert deze werkzaamheden uit ter compensatie van de natuur die op sommige locaties is weggehaald. Rivierhout staat aan de basis van de voedselketen van het leven in de rivier. Op de boom hechten zich namelijk algen die het voedsel uit het water halen en zelf weer voedsel zijn voor andere soorten. Een dode boom in het water is het leefgebied van vele kleine waterbeestjes zoals sponzen, kokerjuffers en andere insectenlarven. Vissen zetten hun eitjes af op het hout. De wortels en kroon van de boom bieden volop schuilmogelijkheden én voedsel voor jonge vis. Door afbuiging van de stroming bij de stam ontstaat er variatie in de bodem en elk sedimenttype kent weer zijn eigen bewoners. Takken die boven water uitsteken vormen bovendien een rust- en uitkijkplek voor vogels en insecten. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden eind september gereed.