5 juli 2018 - 09:45

Taakgroepen juni

De eerste taakgroepvergaderingen na de gemeenteraadsverkiezingen vonden plaats in juni. Ze stonden deels in het teken van kennis maken. Met elkaar, de VNR en de inhoud. Dan gaat het over het Deltaprogramma Rijn, Deltaprogramma Maas, branding van de Maas en vismigratie.

Kennis maken met elkaar en de VNR
De meeste nieuwe bestuurders van gemeenten zijn inmiddels bekend. Zij vormen het netwerk van de VNR. Reden om eerst kennis met elkaar te maken; met wie zitten we aan tafel? De bestuurders hebben een diversiteit aan portefeuilles. Ondanks de oproep van de VNR in onze ‘flyer’ zijn er weinig wethouders die water als integrale portefeuille onder zich hebben. Vaak wordt de relatie met Ruimtelijke Ordening en Omgevingswet gelegd.
In een korte presentatie zijn de organisatie en het netwerk van de VNR in beeld gebracht en passeerden onderwerpen waarover gesproken wordt de revue. De bestuurders is gevraagd naar hun prioriteiten waar het gaat om de rivier. In de volgende taakgroepvergaderingen zal hier een werklijst van gemaakt worden.
De onderwerpen en de voorstelronde geven een goede basis voor het voortzetten van het VNR netwerk, zowel in de taakgroepen als het geheel van de VNR.

Deltaprogramma
Een onderwerp dat prominent op de agenda staat is het Deltaprogramma, Maas en Rijn. Om een goed beeld te krijgen, blikten we terug op de aanleiding ervan: ons na Ruimte voor de Rivier voorbereiden op hogere afvoeren en grotere kans op dijkdoorbraken. Door de toegenomen economische waarde en aantal mensen achter de dijk zijn de normen voor de dijken aangepast. Daarnaast is inzicht gekomen in faalmechanismen van de dijk. Daar komen de gevolgen van klimaatverandering nog bij. In 2014 heeft dit geleid tot het opstellen van een Voorkeursstrategie, waarin een krachtig samenspel tussen dijkversterking en rivierverruiming centraal staat.
Alle maatregelen uitvoeren bleek financieel niet haalbaar. Dat was reden om een visie tot 2050 (en verder) op de rivier te maken en te bekijken welke maatregelen daar het beste bij passen: de Lange Termijn Ambitie Rivieren. Inmiddels heeft de nieuwe minister uitgesproken verder te willen werken aan rivierverruiming, maar dan niet alleen vanuit waterveiligheid, maar ook vanuit andere doelen. Dit leidt tot het Programma Integraal Rivier Management. Wat daar bij komt kijken, wordt de komende periode verder uitgewerkt.

Vismigratie grote wateren
Vissen zijn een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van ons water. In het kader van de Kaderrichtlijn Water zijn de afgelopen jaren diverse maatregelen genomen om de kwaliteit van water te verbeteren en vissen terug te krijgen in hun leefmilieu. Het onderwerp vismigratie wordt elders in deze nieuwsbrief nader toegelicht.

Branding Maas
In het najaar is gesproken over ‘branding van de Maas’, om de Maas als rivier krachtig in de markt te zetten en alle initiatieven die er zijn te bundelen. Ideeën van bestuurders zijn verzameld. De gemeente Oss trekt dit onderwerp en heeft het initiatief genomen een film te maken. Deze is vertoond aan de nieuwe bestuurders. Die sluiten zich graag bij het initiatief aan. Hiervoor wordt een werkgroep ingericht, waarin het doel en de werkwijze vast worden gesteld en de film aangepast. Een aparte bijeenkomst wordt vanuit de VNR gefaciliteerd.