30 juni 2020 - 09:41

Taakgroepen terugkoppeling

Voor het eerst in de geschiedenis van de Vereniging Nederlandse Riviergemeenten hebben de vergaderingen van de taakgroepen niet fysiek plaats gevonden, maar deelden we digitaal kennis en ervaring met elkaar. Dat verliep goed, toch is de behoefte groot elkaar in het najaar weer fysiek te treffen. Verschillende onderwerpen kwamen in de taakgroepen aan de orde.

Integraal Rivier Management
Op 6 februari was een brede aftrapbijeenkomst voor het programma Integraal Rivier Management. Veel producten worden gemaakt in afstemming met de omgeving, waaronder het Beeld op de Rivieren. ‘Bouwdagen’ waren gepland om informatie te delen en te verrijken. Wegens de Corona maatregelen konden deze fysieke bijeenkomsten niet doorgaan. Ondertussen zijn producten, waar mogelijk, digitaal verder ontwikkeld en is er toch veel werk verzet. De hoop is dat de producten na de zomer fysiek gedeeld kunnen worden. De betrokkenheid en inbreng van gemeenten blijft onderwerp van gesprek. Meer (inhoudelijk) over IRM leest u in het artikel IRM in deze nieuwsbrief.

Kaderrichtlijn Water (Oost)
In de taakgroepen Rijn/Waal en IJssel in januari gaf Rijkswaterstaat een toelichting op de (derde tranche) Kaderrichtlijn Water. Met verschillende maatregelen wordt via de KRW de gewenste ecologische waterkwaliteit op orde gebracht. Dat is terug te lezen in de nieuwsbrief van maart. In de vergadering van juni is het vervolg toegelicht. Na een verkenning heeft de Minister in april een geactualiseerde Voorkeursbeslissing genomen. Deze maatregelen worden opgenomen in het Nationaal Water Programma (NWP) en de Stroomgebiedbeheerplannen. Een aanneemcombinatie werkt samen met Rijkswaterstaat de maatregelen verder uit. Op kansrijke locaties wordt met betrokkenen samen gekeken wat de daadwerkelijke mogelijkheden zijn om maatregelen uit te voeren. Gemeenten hebben hierin een actieve rol; meekoppelkansen en draagvlak, participatie, uitvoeren procedures en omgevingswet zijn onderwerpen die de gemeente raken. Via het online platform www.samenwerkenaanriviernatuur.nl wordt de komende jaren informatie gedeeld.

Consultatie Hoogwaterbeschermingsprogramma
Het Hoogwaterbeschermingsprogramma moet er voor zorgen dat in 2050 alle keringen voldoen aan de eisen. Dit betekent dat gemiddeld 50 km dijk per jaar verbeterd moet worden. Daarvoor is een voortrollende programmering opgesteld, die jaarlijks geactualiseerd wordt (op basis van urgentie). Dit is een lange lijst maatregelen van alle waterschappen in Nederland die de komende zes jaar uitgewerkt wordt, met een doorkijk naar de zes opvolgende jaren. Gebiedspartners werden jaarlijks geconsulteerd (bijvoorbeeld via de Stuurgroep IJssel en de Stuurgroep Maas). Dat is sinds dit jaar veranderd. Het wordt een doorlopende consultatie, waarbij wijzigingen door kunnen worden gegeven aan het waterschap. Dit zorgt er voor dat aan de voorkant van projecten een goede afstemming tussen dijkversterking en opgaven van anderen plaats kan vinden en in de lopende projecten een gezamenlijk gesprek over planning en wijziging mogelijk is. In de regionale overleggen vindt afstemming plaats tussen HWBP en ontwikkelingen op regionale schaal.

Bestuursopdracht Limburg
De provincie Limburg heeft een onderzoek gedaan naar de normen die op de keringen liggen. Na onderzoek blijkt dat een aantal dijken overgenormeerd is. De Deltacommissaris gaat kijken hoe hier in de nieuwe normen rekening mee gehouden kan worden. Daarnaast is gekeken naar de toepassing van de Beleidslijn Grote Rivieren, waar het gaat om het laten vervallen van de status winterbed achter een aantal keringen. Dit maakt het mogelijk weer ruimtelijke ontwikkelingen uit te voeren. Daarover zijn inmiddels afspraken gemaakt met de Minister. Gemeenten zijn blij met dit resultaat.
Meer leest u in het artikel Limburgse keringen en de Beleidslijn Grote Rivieren in deze nieuwsbrief.

De grote rivieren in gemeentelijke omgevingsvisies
Iedere gemeente is, of moet, aan de slag met het maken van een gemeentelijke omgevingsvisie. De rivier, of dit nu de Maas, de Rijn, de Waal, de IJssel, de Lek of de Merwedes is, kan hier een prominente plek in krijgen. Tijdens de Ledenvergadering bleek dat er behoefte is om kennis en ervaring hierover te delen. Het punt is geagendeerd in de taakgroepen. De komende tijd zullen we er regelmatig aandacht aan besteden.