2 maart 2018 - 13:10

Taakgroepen uitgelicht: Geuzenlinie

De vier gemeenten op het eiland Voorne Putten (Brielle, Hellevoetsluis, Westvoorne en Spijkenisse) zijn gezamenlijk aan de slag met de ontwikkeling van de noordrand van hun eiland. Het is een bijzondere zone tussen het industriële Rotterdamse Havengebied en de natuurlijke groene Zuidwestelijke Delta, nu bekend als de Geuzenlinie.

Aanleiding
In 2012 werkten de gemeenten aan een visie voor het eiland Voorne Putten. Daar kwam uit naar voren dat de noordelijke rand van het eiland een bijzonder gebied is als buffer en overgangsgebied tussen het industriële havengebied en de natuurlijke Zuidwestelijke Delta. Er was behoefte aan een ruimtelijke visie voor een landschappelijke buffer met richtingaanwijzers voor de lange termijn en een gezamenlijke uitvoeringsagenda voor de korte en middellange termijn. Met als gezamenlijk doel om de regie in eigen hand te nemen.

De Geuzenlinie
In de Noordrand komen vijf (provinciale) landschapstypen samen en is er sprake van een coulisselandschap. In die coulissen zijn ontwikkelingen mogelijk die niet passen binnen de open polder. Mogelijkheden voor verdere ontwikkeling zijn:
* Hoogwaardige bedrijvigheid;
* Recreatie en toerisme gekoppeld aan water;
* Het breder bekijken van de plek van ontwikkeling en wat mogelijk is voor versterking van de buffer.
Het gebiedsperspectief moet een gebiedsprogramma worden en daar hoort een verhaal bij. Dit is de Geuzenlinie geworden.

Samenhang met haven
Voorne Putten is afhankelijk van de bedrijvigheid in het (Rotterdamse) havengebied. Voor het gebiedsprogramma is gezocht naar een bindende en urgente opgave waarin de haven en Voorne Putten elkaar versterken.
De haven werkt aan transitie van de koolstof gedreven economie naar een duurzaam alternatief. Voorne Putten kan een rol spelen in de verduurzaming en de energietransitie. Het gaat om het opwekken van duurzame energie, afnemen van CO2 en warmte (i.c.m. glastuinbouw) en een groene werkomgeving. Voorne Putten heeft 2200 ha grond parallel aan de haven waar kansen liggen, en dus iets te bieden waar de haven behoefte aan heeft. De mogelijkheid voor Voorne Putten om de visie uit te werken.
Er zijn projecten gaande waar op aangesloten kan worden: economic board voor duurzame samenwerking, regionale investeringskaart, groene congreslocatie, field lab groene economie, bestuurlijke ambitie en een bestaande installatie voor aardwarmte. Daar kunnen nieuwe ontwikkelingen aan gekoppeld worden.

Uitwerking visie
Voor de verdere ontwikkeling wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van adaptiviteit van projecten. Projecten moeten meekoppelkansen bieden op het gebied van recreatie en toerisme, bijdragen aan een robuuste ontwikkeling van waterveiligheid en aan de ontwikkeling van de buffer. Zo is er het CO2 compensatiebos, dat ook kansen biedt voor recreatie en een prettige werkomgeving. Andere projecten zijn een warmterotonde, een Geuzenvesting, warmte uit water, een zonneweide en proeflocaties waterrobuust bouwen. In alle projecten worden de problemen en uitdagingen van het gebied gecombineerd met kansen om het gebied aantrekkelijker te maken. Het zijn verhalen waar veel aan opgehangen kan worden.

Er waren op Voorne Putten initiatieven, maar die landden niet in het grote geheel. Het idee is nu dat Voorne Putten als geheel profiteert van een initiatief. Het kan zijn dat iemand die bij Brielle aan klopt wordt doorverwezen naar Voorne Putten als geheel. De kaders zijn omschreven in de gebiedsvisie, het is nu een zoektocht om te bekijken hoe de uitvoering vorm gegeven kan worden.