Op 18 mei was Kampen het toneel van de Jaarvergadering van de Vereniging Nederlandse Riviergemeenten. ‘Kampen; een Hanzestad in de moderne tijd’ was het thema voor de diverse programmaonderdelen. Duidelijk werd dat historie een goede basis kan zijn voor een moderne stad. De Hanze bracht Kampen welvaart en brengt in de huidige tijd een nieuwe rivier, een nieuw dorp, een stevige waterkering in de historische kern en de Kogge met werf als toeristische attractie.
Huishoudelijke vergadering
De voorzitter blikte terug op de activiteiten van het afgelopen jaar. De VNR is een vereniging die steeds meer een partij is tussen andere partijen die werken aan de rivier. De inbreng in het Deltaprogramma is van waarde en regelmatig wordt de VNR om advies gevraagd. Naast hoogwaterveiligheid gaat het bijvoorbeeld om de Beleidslijn Grote Rivieren, het programma Stroomlijn, schone rivieren, scheepvaart, recreatieve functies en duurzaamheid. De VNR-vergaderingen zijn bedoeld om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. De bestuurders gaan met een goed gevoel weer naar huis. Daar blijven we het komende jaar aan werken.
De financiële stukken over 2016 en de aangepaste begroting 2017 zijn besproken en goedgekeurd.
De Hanze en Kampen
Wethouder Veldhoen van Kampen, ook bestuurslid van de VNR, vertelde gloedvol over de Hanze geschiedenis van Kampen. De Hanze is rond 1300 ontstaan om economische banden tussen steden aan te gaan, in principe zonder afspraken. Ook Kampen is toegetreden. Om internationaal handel te kunnen drijven, werd er gevaren met Koggeschepen. Deze werden ook ingezet voor waterbeheer avant la lettre. Eén Kogge is bewust afgezonken om te voorkomen dat een bocht van de IJssel verder verzandde. Kampen was in die tijd het handelshart van Nederland.
Nog altijd komen de Hanzesteden jaarlijks bijeen. In 2017 in Kampen. Onder het motto ‘water verbindt’ is er een economisch congres, maar ook talrijke publieksevenementen. Deze Internationale Hanzedagen moet het bedrijfsleven van Kampen een impuls geven.
Hoogwaterveiligheid
Om het waterpeil bij hoog water bij Kampen en Zwolle te verlagen wordt het Reevediep gegraven. Een bypass van de IJssel, tevens een nieuwe rivier, met mogelijkheden voor recreatie en natuurontwikkeling. De werkzaamheden zijn in volle gang. Dit is per bus bekeken. Een eerste deel van het Reevediep is gegraven. Een overliggende brug is zelfs al voorzien van vaarwegmarkering. Een kleine laag water laat zien wat er moet gaan komen. Er wordt nu gewerkt aan een recreatiesluis en aan het verder afgraven van het Reevediep. Aan de nieuwe rivier komt een dorp te liggen, Reeve. Die werkzaamheden starten later.
De busrit eindigde bij het Stedelijk Museum. De wandeling naar de Koggewerf voerde over de kade langs de IJssel. Op en in de historische kade is goed te zien dat daar maatregelen getroffen zijn om bij hoog water een kering op te bouwen en de stad te beschermen tegen een overstroming. Deze mobiele kering wordt door vrijwilligers opgezet. Kampen heeft alles met water; het is leven en strijden met water. Kampen ziet water als een goede vriend met nukkige buien.
De Kamper Kogge / Koggewerf
Een Kogge is een schip dat in de Hanzetijd werd gebruikt om andere Hanzesteden te bereiken. Met zoveel mogelijk authentiek materiaal en werkwijzen is een replica van een Koggeschip gemaakt; de Kamper Kogge. Dit is een zeewaardig schip, dat bij evenementen (nautische en Hanze gerelateerd) gebruikt wordt om de geschiedenis te laten herleven. Thuisbasis is de Koggewerf, waar ook de oude tijden herleven. Met een taverne, een werf en een museum krijgt de bezoeker een beeld van de Hanzetijd.
Het sfeerverslag van de jaarvergadering kunt u hier downloaden.