Afgelopen week kwamen de taakgroep IJssel en taakgroep Maas bijeen. Tijdens deze bijeenkomsten bespraken we projecten en te nemen stappen om onze rivieren schoner, veiliger en beleefbaar te maken en houden.
Taakgroep IJssel
Bij de taakgroep IJssel kreeg het burgerinitiatief ‘Schone IJssel’ het podium. Zij vertelden over de ontwikkeling van het handboek ‘Zwerfafval’ en de voorbereiding op de Jongerentop IJssel, die eind van dit schooljaar plaatsvindt. Samen met het burgerinitiatief werken de riviergemeenten hard aan – de naam verraadt het al – een schone IJssel.
De stap verder is de Drinkbare IJssel. Via concrete acties zoals rioolafkoppelingen en natuurvriendelijke oevers zijn de gemeenten al goed op weg. Tijdens de taakgroepbijeenkomst kwam het voorbeeldenboek van Li An Phoa van Drinkable Rivers aan de orde. Met haar inspirerende woorden in het achterhoofd kiezen de leden binnenkort uit aanvullende acties om verder werk te maken van een drinkbare IJssel.
Naast het onderwerp schone IJssel spraken we over het derde waterverhaal: rivier, je kunt er niet omheen. Een verhaal om de technische maatregelen die nu en in de toekomst in rivieren plaatsvinden te verbinden aan het waterverleden en de beleving van het gebied.
Taakgroep Maas
In het overleg van taakgroep Maas stonden het Deltaprogramma en Integraal Rivier Management (IRM) centraal.
De Maas doet dienst als drinkwatervoorziening voor ruim 7 miljoen mensen. Het belang van schoon en veilig Maaswater spreekt daarin voor zich. RIWA, Rijkswaterstaat en de waterschappen kijken naar het verminderen van (vervuilende) afvallozingen door bedrijven. Gemeenten en omgevingsdiensten spelen hierin een cruciale rol bij de handhaving en het vernieuwen van vergunningen. Een complex speelveld.
Om verder te werken aan een Drinkbare Maas fungeerden de lessen van riviergemeenten rondom de IJssel als voorbeeld. Met inzichten verworven uit die ervaringen werken de gemeenten nu aan vergelijkbare acties langs de Maas.
De kracht van samenwerking
Samen verduurzamen en ontwikkelingen versnellen, dat zien we als een van onze hoofdtaken bij VNR. Deze bijeenkomsten toonden wederom de kracht van samenwerking. Met de betrokkenheid van onze leden werken we samen om onze rivieren schoon, veilig en toekomstbestendig te maken.