12 november 2024 - 11:22

Terugblik taakgroep Rijn/Waal

Afgelopen donderdag kwam de taakgroep Rijn/Waal samen in het gemeentehuis van Houten. Procesmanager Tom Radstaak (Deltaprogramma Rivieren) nam ons mee in de activiteiten van het programmateam Rijn. Ook nam Henk van ’t Pad (heemraad, Waterschap Rivierenland) het woord en deelde zijn ervaringen uit het dijkversterkingsproject KISS (Kinderdijk – Schoonhovense Veer) aan de Lekdijk.

Herijking Deltaprogramma Rijn
Waar de voorkeursstrategie Rivieren in 2015 zich richtte op waterveiligheid en thema’s als dijkversterking en rivierverruiming, combineert de strategie van 2027 waterveiligheid nadrukkelijk met thema’s zoals zoetwatervoorziening en ruimtelijke adaptatie. De route naar onze doelen richt zich niet alleen op technische maatregelen; ook economische en ecologische effecten, zoals Nature-based Solutions, krijgen meer ruimte.

Ruimte voor de rivier 2.0
Een voorbeeld van een programma waarin we als Rijn-gebied samenwerken is ‘Ruimte voor de Rivier’. Het programmateam Rijn fungeert hier als schakel tussen het systeem en de regio. In de komende jaren zullen beleidskeuzes worden geconcretiseerd. Daarbij horen maatregelen die verder gaan dan enkel het rivierbed, waarbij ook gemeenten betrokken worden.

Verfraaiing van het Rijngebied
De invloed van de rivier op haar omgeving wordt in elke taakgroep weer duidelijk. De rivier vormt de basis voor de inrichting van een gebied en raakt inwoners door zaken als woningbouw, zoetwaterbeschikbaarheid en dijkverhogingen. Waar gezamenlijk voor het één gekozen wordt, betekent dit vaak dat een andere optie vervalt. Dat moet helder worden uitgelegd, in duidelijke taal en zonder vakjargon.

Case: Dijkversterkingsproject KISS (2013 – 2018)
Met zes jaar voorbereiding startte het dijkversterkingsproject KISS aan de Lek. Hieruit komt een belangrijke les voor gemeenten en waterschappen: bewoners in dit gebied ervoeren jarenlang onzekerheid. Voordat er een besluit werd genomen, wisten zij niet of het project wel of niet zou doorgaan, wat direct invloed had op hun leefomgeving.

De les van Henk: Bied duidelijkheid over rollen en verantwoordelijkheden binnen een dergelijk project, en werk als gemeente en waterschap nauw samen in de communicatie richting bewoners en betrokkenen. Stel dat je een bijeenkomst organiseert: vaak is de gemeente de organisator, terwijl het waterschap de inhoudelijke presentatie verzorgt.