12 november 2019 - 12:37

Terugblik Taakgroepen

De taakgroepvergaderingen van het najaar kenden allemaal een andere agenda. De taakgroep Rijn/Waal bekeek langsdammen in de praktijk, de leden van de taakgroep Maas spraken over de rol van gemeenten in (rivier gerelateerde) gebiedsontwikkeling en in de taakgroep IJssel zijn de mogelijkheden besproken van de rivier voor het opwekken van duurzame energie.

Taakgroep Rijn/Waal
Vanwege een vaartocht was de reguliere vergadering (aan boord van MS Princehof) dit keer kort. De stand van zaken Integraal Rivier Management is gedeeld. Daarnaast werd gevraagd of er projecten langs de rivier (N2000 uiterwaarden) gestopt moeten worden in het kader van de Stikstofuitspraak. Voorbeelden kunnen bij het secretariaat van de VNR gemeld worden. Vanuit de Utrechtse gemeenten is er het voornemen kennis te maken met de gedeputeerde om rivieronderwerpen met elkaar te bespreken.
Daarna zijn vertegenwoordigers en betrokkenen van het project Langsdammen en Waalsamen aangeschoven. Een korte uitleg over Langsdammen en Waalsamen was het begin van een vaartocht langs de langsdammen. Tijdens de vaartocht is meer informatie gedeeld. Zie het artikel over Langsdammen.

Taakgroep Maas
De vergadering van de taakgroep Maas vond plaats in Maasdriel. Daar speelt het project rivierverruiming Alem. Kort voor de vergadering werd duidelijk dat het project financieel niet haalbaar is, vanwege de berekening van kosten die uitgespaard kunnen worden voor dijkversterking als er sprake is van rivierverruiming. De uitleg van de wethouder over dit project en de rol van de gemeente hierin (wat zijn de voordelen voor de gemeente en wel of geen trekker worden), was aanleiding voor een gesprek over de rol van gemeenten en medeoverheden in projecten voor riviergerelateerde gebiedsontwikkeling. De gemeentelijk bestuurders willen hier graag met medeoverheden mee aan de slag, maar steeds meer is het gevoel dat niet iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt.
De gemeente West Maas en Waal heeft een afweegkader grootschalig grondverzet opgesteld. Dit om grip te krijgen op het verontdiepen van zandwinputten met gebiedsvreemd materiaal. Daar zijn behoorlijke zorgen over. Meerdere gemeenten hebben ervaringen gedeeld met het (bewust) verdiepen en weer verontdiepen van zandwingebieden, nu het een verdienmodel lijkt te zijn. Het afweegkader van West Maas en Waal heeft reuring gegeven op het Ministerie en bij de zandwinners. Andere gemeenten kunnen gebruik maken van het afweegkader.
Natuurlijk zijn actualiteiten uitgewisseld. Een van de vragen is de rol van (rivier) water in het opstellen van omgevingsvisies. Hoe gaan gemeenten hiermee om? Schrijven we hetzelfde op over onze Maas? Een volgende vergadering leggen we de ideeën hierover naast elkaar.

Taakgroep IJssel
In de vergadering van de taakgroep IJssel is gedeeld hoe de IJssel bij zou kunnen dragen aan het opwekken van duurzaam gewonnen energie. Vanuit Rijkswaterstaat zijn de mogelijkheden van RWS zelf en het meewerken aan plannen van anderen toegelicht. Voor het Gelderse deel van de IJssel is in kaart gebracht wat de potentie van de stroming van de IJssel is voor het opwekken van energie.
Er is stilgestaan bij de uitkomsten van de proef met The Great Bubble Barrier (een manier om plastic af te vangen uit de rivier) bij Kampen. Deze proef geeft ook informatie voor de uitwerking van de Kamerbrief over plastic in rivieren. Daarin wordt gevraagd om inzicht in wat er aan afval is in de rivier, hoeveel dit is en hoe dit circulair verwerkt kan worden als het opgevangen is. Een actualiteit is de opening van de vispassage bij de sluis bij Doesburg. Vissen kunnen hier op een makkelijke manier vijf meter hoogte overbruggen. Dit is zichtbaar gemaakt voor het publiek.