9 maart 2018 - 10:42

Vizier op de Rivier

Het werkboek ‘Vizier op de Rivier’ verbeeldt de toekomst voor de Waal en de IJssel voor de lange termijn. Het Ontwerplaboratorium Rijntakken heeft in ontwerpsessies bekeken en geschetst hoe de waterveiligheidsmaatregelen langs de Rijntakken zich verhouden tot de brede ruimtelijke ontwikkelingen in het rivierengebied op de lange termijn.

Bij de toekomstige ontwikkeling van het rivierengebied zijn belangrijke keuzen te maken. Het gaat om vragen als hoe kunnen we een goede verbinding maken tussen waterveiligheidsmaatregelen en de bredere ruimtelijke ontwikkeling en andere opgaven? Hoe geven we opgaven op nationaal niveau en langere termijn vorm? Hoe is de balans tussen waterstaatkundige, economische en bijvoorbeeld ecologische ontwikkeling? Welke kansen voor gebiedsontwikkeling liggen besloten in de wateropgave voor Waal, Rijn, IJssel en Maas?

Om al deze elementen met elkaar te verbinden heeft Atelier X, samen met het Deltaprogramma Rijn, de provincies Gelderland en Overijssel en met betrokkenheid van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het meerjarig Ontwerplaboratorium Rijntakken opgericht.
In verschillende ontwerpateliers is met ontwerpend onderzoek en verbeelding geschetst aan de toekomstbeelden voor de Waal en de IJssel in 2100. Deskundigen onderzochten hoe de waterveiligheidsmaatregelen langs de Rijntakken zich verhouden tot de bredere ruimtelijke ontwikkelingen in het rivierengebied op de lange termijn. De opgaven uit de Nationale Omgevingsvisie hebben zoveel mogelijk een plek gekregen. Ook bestuurders hebben mogen proeven aan de werkwijze. In de taakgroep IJssel van september 2017 is in een werksessie ‘gedroomd’ over de IJssel in 2100 en ook de bestuurders van het Bestuurlijk Platform Delta Rijn hebben hun ideeën kunnen delen.

De opbrengst van deze ateliers is samengebracht in het werkboek ‘Vizier op de Rivier’, hier te downloaden. Het is te gebruiken als inspiratiedocument. Het proces van ontwerpend onderzoek wordt ook langs de Maas, in de regioprocessen Bedijkte Maas en Maasvallei, vorm gegeven.

8 maart 2018