Onze rivieren bevatten warmte, die gebruikt kan worden voor het verwarmen van woningen en gebouwen. Deze thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) is ook bekend als aquathermie. Samen met Rijkswaterstaat en Alliander bekijkt de VNR hoe aquathermie opgeschaald kan worden voor grootschalige toepassing, langs riviergemeenten. Dat begint met het delen van kennis, met nu een animatie en een handreiking.
Aquathermie en Samenwerking Warmte uit Water
Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO) / aquathermie maakt gebruik van in water aanwezige warmte. Een installatie haalt warmte uit een nabijgelegen rivier. Een centrale waterpomp, die werkt op elektriciteit, zorgt voor een hogere temperatuur. Via een warmtenet wordt de warmte getransporteerd naar woningen en gebouwen in de omgeving. Dit warme water wordt bijvoorbeeld voor de verwarming gebruikt. Interessant voor gemeenten langs de grote rivieren.
Tot nu toe gaat het om kleinschalige projecten. Aquathermie is een goedkope oplossing als er veel woningen en gebouwen op aangesloten zijn. Rijkswaterstaat en Alliander werkten de afgelopen drie jaar in een samenwerking (Alliantie Warmte uit Water) aan een opschaalbaar en herhaalbaar TEO concept. Ze hebben een aantal pilots uitgevoerd. Omdat het gaat over gemeenten langs rivieren, bekijken we hoe de VNR bij deze samenwerking aan kan sluiten, om de kennis en kunde verder te ontsluiten en delen. In de eerste fase stond kennisontwikkeling centraal, nu wordt de stap gezet naar het in gang zetten en begeleiden van concrete grootschalige (pilot) projecten bij 2 tot 5 gemeenten.
Animatie en handreiking
Warmte uit Water heeft samen met het Netwerk Aquathermie, Stowa en Unie van Waterschappen een handreiking aquathermie gemaakt, waarin de opgedane kennis is verwerkt. De handreiking, die hier te downloaden is, geeft inzicht in wat aquathermie is, hoe je het aan pakt en waar je op moet letten. Met stappen voor een proces dat doorlopen kan worden en thematische verdieping op de technische, financiële en juridische aspecten, de stakeholders en de impact op de omgeving. Deze handreiking wordt doorontwikkeld tot een webtool (opmerkingen en feedback op de PDF versie kunnen door worden gegeven aan het secretariaat van de VNR).
Warmte uit Water heeft ook een animatie gemaakt, waarin aquathermie uitgelegd wordt; wat is het en hoe werkt het, ook in huis. De animatie bekijkt u hier en is vrij te delen, bijvoorbeeld met bewoners.
Meer informatie over aquathermie en de achtergrondrapportages Warmte uit Water zijn hier te lezen.