Droge voeten en schoon water lijkt vanzelfsprekend. Dat is het niet; waterbeheerders zijn dagelijks hard aan de slag om dit zo te houden. Hoe de taken verdeeld zijn en wie wat doet, staat beschreven in de uitgave ‘Watermanagement in Nederland’.
Nederland is door zijn bijzondere ligging een delta die voor bijna twee derde onder de zeespiegel ligt. Met de aanleg van dijken, duinen en stormvloedkering beschermen we ons tegen overstroming van uit de zee en grote afvoer van de rivieren. Het water hebben we ook dagelijks nodig, op het juiste moment, op de juiste plaats. Om aan de vraag van natuur, scheepvaart, landbouw, industrie, drinkwater, energievoorziening, recreatie en visserij te kunnen voldoen.
Voor de meeste Nederlanders is het een vanzelfsprekendheid, maar achter de schermen werken waterbeheerder continu aan het aan- en afvoeren en de kwaliteit van water. De infrastructuur en spelregels voldoen nog steeds, maar klimaatverandering en veranderend watergebruik stellen waterbeheerders voor nieuwe uitdagingen. Dat maakt dat kennisontwikkeling, innovatiekracht en samenwerkend vermogen van de waterbeheerders belangrijk. Kennis over het ontstaan en de werking van het zoetwatersysteem is noodzakelijk, net als kennis over hoe de taken zijn verdeeld en welke spelregels daarover zijn afgesproken. Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen hebben de kennis gebundeld in de uitgave ‘Watermanagement in Nederland’. Een naslagwerk over het watersysteem en het waterbeheer.
Watermanagement in Nederland is zowel in een Nederlandse als een Engelse versie beschikbaar.
September 2019